Hockeyteam of kapsalon

feb02

Als business counselor heb ik vaak al een gevoel of inschatting in welke richting mogelijke oplossingen liggen. De uitdaging is om mijn client een volgende stap zélf te laten inzien en nemen; en dan niet alleen met zijn of haar hoofd maar ook door het echt te voelen.

Om dit zoveel mogelijk body te geven gebruik ik diverse tools, zoals bijvoorbeeld systemische werkvormen, Lego, foto’s, spellen, verhalen en business tools zoals het Business Model Canvas.
En ook zoiets eenvoudigs als metaforen.

Zo begeleidde ik eens de eigenaar van een mooi klein bedrijf in de creatieve dienstverlening. Hij had zijn ‘why’ duidelijk en was op zoek naar het ‘how’; hoe intern samen te werken en welke strategie voor zijn bedrijf te kiezen.
Na een enthousiaste sessie met alle werknemers bleek dat iedereen daarvoor juist naar de eigenaar keek.

Dus heb ik de vraag aan hem gesteld; wat wil jíj?
Wil je een hockeyteam, met een gezamenlijk doel waar iedereen aan bijdraagt, een flexibele taakverdeling waarin gebruik wordt gemaakt van de sterke kanten van mensen, en een meer richtinggevend en motiverend leiderschap?

Of juist een kapsalon, zo een waarin kappers hun eigen stoel huren van de eigenaar, relatief onafhankelijk en creatief zelfstandig naast elkaar opereren, en waarin je als eigenaar meer faciliterend en overkoepelend leiding geeft?

En iedereen in het bedrijf wachtte op zijn keuze.
.
.
.
#hetwerdeenhockeyteam #businesscounselor #metaforen #counseling #ondernemen #keuzes #strategie #savvyndeep

photocredits: Allyson Carter, https://hairspies.com