Even stilstaan met servetten

blog_servetten_mei20

Zeker in deze tijden is het belangrijk om af en toe even stil te staan bij waar je nu bent, het opmaken van een soort tussenbalans. En dat gaat prima met ….. servetten!
Ervanuitgaande dat ik niet de enige ben met een grote stapel heel verschillende overgebleven servetten 😉.

Dat kan je als volgt doen.
Neem de servetten en een dikke stift mee naar een rustig plekje waar je wat tijd en ruimte hebt. Zoek een mooi servet uit, schrijf je naam of ‘IK’ er op, en leg het op de grond waar jij vindt dat het servet goed ligt.
Denk dan eens na over wat voor jou de belangrijkste elementen van bijvoorbeeld de afgelopen twee maanden zijn geweest. Dat kan van alles zijn, zoals het coronavirus zelf, ziekte, angst, hard werken, niets doen, onzekerheid, teveel of te weinig informatie, geen omzet, gezin, etcetera.

Schrijf 5 tot 10 van je belangrijkste elementen op een servet, en leg deze ergens op de grond neer bij ‘jouw’ servet. Probeer niet te veel te beredeneren, maar kies juist die elementen en plekken uit waar je een emotie bij voelt of die naar jouw gevoel kloppen.
Als je wilt kan je tevens een pijltje tekenen op elk servet om de richting aan te geven.

Bekijk het totale plaatje van je servetten op de grond, loop er bijvoorbeeld eens omheen. Valt er iets op? Zegt de keuze van de grootte of soort servet, of de plekken waar de servetten liggen, iets over de belangrijkheid voor jou? Wat heeft elk element jou gebracht?

Ik heb dit zelf ook gedaan. En zag onder andere dat ik ondanks mijn gevoel overal achteraan te rennen intussen een nieuwe balans heb gevonden in het combineren van werk, kinderen met thuisonderwijs en online communicatie met familie en vrienden.
Het servet met ‘balans’ was dus eigenlijk ‘klaar’, net zoals twee andere elementen die ik had neergelegd. Ze hoorden bij de afgelopen twee maanden maar niet meer bij het ‘nu’, en ik neem ze niet mee bij het nadenken over de (nabije) toekomst.
Welke van jouw elementen hebben hun taak al volbracht?

Deze oefening kan je afronden door bij jezelf (hardop) te denken dat dit is hoe de afgelopen maanden voor jou geweest zijn. De verkregen inzichten, rust en acceptatie kan je meenemen als je weer vooruit gaat kijken en plannen 🙏.