vierk-touw

Business Tools

Effectief, origineel, veelzijdig, en inspirerend.
Bijzondere visuele professionele tools op het gebied van strategie, innovatie, ontwikkeling en communicatie.

Deze pagina geeft een overzicht van een aantal methoden en business tools die ik vaak gebruik. Ze zijn naast hierboven genoemde eigenschappen ook goed en verrassend te combineren, en leuk om te gebruiken!

Ik houd zelf ook niet van saaie sessies waarin je de werkvormen en opdrachten al ver van te voren kan uittekenen 😎...

Een aantal van deze tools bied ik aan in de webshop van Savvy 'n Deep, zoals het Business Model Canvas, de basis lego kits van Lego Serious Play, en de statische notitiebriefjes van Stattys.

Daarnaast zijn in mijn webshop / outlet Coaching Tools Benelux de effectieve coaching- en trainingtools van Points of You te vinden.

 

ga naar de webshop van Savvy 'n Deep  >

vierk_syst_werk01

Systemisch werk

Systemisch werk is een andere manier van kijken naar hoe en waarom mensen samenwerken en samen zijn.

Iedereen neemt in zijn leven deel aan verschillende vormen van relationele structuren. Je wordt in een gezinssamenstelling geboren en maakt daarna onderdeel uit van verschillende soorten groepen, zoals een familie, geloofsgemeenschap, leergroepen (klas, studie, andere opleidingen), gemeenschap (land, cultuur, ras, ed.), sportgroep of organisatie ((vrijwilligers)werk).

Deze relationele structuren, groepen, of systemen, hebben elk hun eigen soms ongeschreven regels, gewoonten, hiërarchie, dynamieken, doel en energie. Kenmerken die je vormen en beïnvloeden. Systemisch werk neemt deze groepskenmerken als uitgangspunt om diverse vragen en problemen te verklaren en stap voor stap op te lossen.

Er zijn heel mooie en diverse systemische werkvormen en oefeningen die ik afhankelijk van de vraag en de klant inzet en die voor veel inzicht en ideeën zorgen, soms zelfs zonder dat de klant weet dat we systemisch aan het werk zijn 😉.

cat_bmt

Business Model Canvas

Een uniek overzicht van de belangrijkste elementen van je bedrijfsmodel.

Het Business Model Canvas is een perfecte kapstok voor het begrijpen, uitwerken, testen, aanpassen en communiceren van je business model.
Dit effectieve model gebruik ik in eerste instantie om een goed overzicht te krijgen van de onderneming of praktijk van een klant, en daarna afhankelijk van de vraag als basis voor verdere verdieping of verbreding.

Ik heb met veel plezier de betreffende Masterclass van Strategyzer gevolgd, en ben daarnaast gecertificeerd practitioner van het Business Model You; een interessante en effectieve manier om naar je professionele ontwikkeling te kijken aan de hand van de basisstructuur van het Business Model Canvas.

Omdat ik partner ben van de partner van Strategyzer kan je in de webshop van Savvy 'n Deep niet alleen meer informatie over het Business Model Canvas en de andere canvassen van Strategyzer vinden, maar deze ook aanschaffen. Samen met een aantal handige extra's zoals korte canvas handleidingen of de Business Model Canvas notepad.

vierk_BarrettModel_Titles

Barrett Cultural Values

Het Barrett Values Center heeft een set bijzondere modellen en tools ontwikkeld, zoals de Barrett Analytics en het Barrett Model, een uitbreiding van het bekende model van Maslow.

Deze modellen en tools geven snelle en diepe inzichten in de cultuur van een organisatie, en vormen een nulmeting, uitgangspunt en structuur voor gewenste cultuuraanpassingen en leiderschapsontwikkelingen. Ze zijn gebaseerd op de waarden van de organisatie en de personen in de organisatie, zoals ze worden ervaren en geleefd.

En dat heb ik altijd heel belangrijk gevonden; de waarden en cultuur van je organisatie zijn namelijk ook sterk verbonden met je visie, de strategische keuzes die je maakt (of kan maken), en hoe je medewerkers omgaan met klanten en stakeholders. Een mooie verdieping naast het gestructureerde Business Model Canvas.

Onderzoek bevestigt dat de meest succesvolle ondernemingen een sterke positieve bedrijfscultuur hebben. Wat ook in deze economisch uitdagende tijden door de Covid-19 pandemie een groot houvast en voordeel biedt.

Als gecertificeerd Barrett Consultant geef ik graag verdere uitleg over de voordelen en het gebruik van de Barrett Analytics en Models. Daarnaast gebruik ik onderdelen van de filosofie, modellen en methoden van Barrett vaak in mijn sessies.

vierk_legoseriousplay

Lego Serious Play

De Lego® Serious Play® methode is een leuke en zeer effectieve manier om ideeën, oplossingen en antwoorden te creëren voor alle onderwerpen waarvan de oplossing complex of niet duidelijk is. 

Deze methode zorgt voor een hoge betrokkenheid, deelname en fun-factor. Maar vooral wordt een eindresultaat bereikt waar alle groepsleden aan bijgedragen hebben, en waaraan iedereen gecommitteerd is. Teambuilding is altijd een belangrijk resultaat van Lego Serious Play workshops.

In één-op-één sessies ga je op een speelse manier verrassend diep in op de issue of vraag die speelt. En omdat de discussie over de gebouwde Lego modellen gaat en niet direct over de persoon of de issue, voelen cliënten zich in het algemeen veiliger en stellen ze zich meer open.

Ik ben al een tijd gecertificeerd Lego® Serious Play® facilitator en pas deze methode nog steeds met veel plezier toe; in groepen en in één-op-één sessies, als hele workshop of als onderdeel gecombineerd met andere tools en methoden.

In de webshop van Savvy 'n Deep kan je meer informatie over Lego Serious Play vinden en de basis Lego kits voor workshops met deze methode; de Window Exploration Bags.

cat_stattys

Stattys Notes & Sets

Stattys produceert handige en effectieve producten voor iedereen die wel eens in de rol van procesbegeleider kruipt.

De statische notitie-briefjes en whiteboards zijn overal te gebruiken, blijven hangen op vlakke oppervlaktes zonder tape of lijm, en blijven verschuifbaar.

In diverse groottes, kleuren, en combinaties, zie Stattys Notes & Sets.

© website & webshop designed and created by Pascall de Groen